Hangi Saksıya Hangi Bitki Dikilmeli?
Hangi Saksıya Hangi Bitki Dikilmeli?
Bahçe seracılığı, hobi bahçeleri, balkon seracılığı derken saksıda bitki yetiştirme, hayatımızın bir parçası oluverdi.
Son dönemde sıklıkla görmeye başladığımız saksıda bitki yetiştirme faaliyetleri dikkat edilmesi gereken pek çok unsuru barındırmaktadır. Saksı yeri, yönü, toprak cinsi, kalitesi, gübre kullanımı, doğal tohum seçimi bunlardan yalnızca bir kaçıdır. Hepsinden önce ise doğru saksı seçimi gelmektedir. Saksının doğru seçilmemesi durumunda bitkiler, uygun koşullar olsa dahi istenilen verimi veremeyecektir. Tabiri caizse “yerim dar, oynayamam” diyebilir. Bu sebeple saksıda bitki yetiştirmek isteyenler için saksıların püf noktalarını anlatmaya, “hangi saksıya hangi bitki dikilmeli?” sorusuna cevap bulmaya çalışacağız.
Askı Saksıda Yetiştirilecek Bitkiler
Bilindiği gibi askı saksılar saksı türleri içerisinde özellikli saksılardan biridir. Ancak her bitki için elverişli değildir. Askı saksıda yetiştirilmeye elverişli ürünlerden bazıları ise; sırık fasulye, salatalık, bezelye, çeri domates, maydanoz, kekik olarak sayılabilir. Bu bitkilerin yetiştirilmesinde askı saksılar kullanılabilir ancak bu, bu bitkiler yalnızca askı saksılarda yetişir anlamına gelmemektedir.
Saksı Ebatlarına Göre Yetiştirilecek Bitkiler
Hemen belirtelim ki saksı ne kadar büyük olursa yetiştirilebilecek ürün miktarı o kadar artacaktır. Yeterli verim alınabilmesi için bitkilerin minimum hangi boy saksılarda yetiştirilebileceğini aktarmaya çalışacağız.
- Küçük Boy Saksı (10 – 15 cm)
Bu saksılarda her bitkinin verimli yetişebilmesi mümkün değildir. Daha çok şifalı bitkiler arasında bulunan küçük otsu bitkiler bu saksılarda yetiştirilebilir. Kekik, sare otu, lavanta, soğanotu, fesleğen, ıspanak ve marul bu küçük saksılarda yetiştirilebilir.
- Orta Boy Saksı ( 20 – 30 cm)
Evde yetiştirilebilen bitkilerden birçoğu orta saksıda yetişmeye müsaittir. Ancak fazla miktarda tohum veya fide ekmek verimi düşürecektir. Çalı ve sırık fasulye, pancar, havuç patlıcan, soğan, bezelye, biber, kırmızıturp, pazı domates, nane, ıhlamur orta boy saksıya dikilebilecek bitki çeşitlerindendir.
- Büyük Boy Saksı ( 30 cm’den Büyük)
Birçok bitkinin yetişmesi için uygundur. Özellikle kavun, mısır, brokoli, lahana gibi daha küçük saksı boylarında yetişmeyecek bitkilerin dikiminde kullanılması tavsiye edilir.
Boylarına göre saksı çeşitleri daha fazla olmakla birlikte piyasada en çok kullanılanlar için sizleri bilgilendirmeye çalıştık.